10 woontrends voor 2019

De manier waarop je je woning inricht, heeft alles te maken met je dagelijkse activiteiten. Een wat saaie baan kun je thuis compenseren met een spannende inrichting. De hectiek van een drukke baan of een actief leven op social media wordt thuis gecompenseerd met rust. Kleuren spelen daarbij een belangrijke rol. In opkomst zijn goud, paars, pasteltinten, honingkleuren en beige. Natuurlijke tinten als terracotta doen het ook goed en wat betreft combinaties van kleuren kan bijna alles. Een trend om gouden accenten op contrasterende kleuren te gebruiken lijkt uit de modewereld over te waaien naar het interieur.

1. Natuurlijke kleuren

Bij de kleuren van het interieur zijn voorzichtig wat accentverschuivingen te zien. Het zoete roze dat in 2018 erg in was maakt plaats voor lila- en perziktinten. Wat donkerder kleuren, in de richting van zalm en oranje, worden ook populairder. Terra peach is zo’n nieuwe kleur. Donker paars en vergelijkbare beigeachtige tinten uit de jaren negentig lijken ook weer terug te komen. Vanuit de behoefte naar natuurlijke kleuren zijn terracotta-achtige tinten bezig met een opmars. Eigenlijk zijn er in 2019 maar weinig beperkingen als het gaat om het kleurgebruik in het interieur.

2. Elkaar aantrekkende tegenpolen

Een trend in het kleurgebruik is de toepassing van combinaties van kleuren die eigenlijk helemaal niet bij elkaar lijken te passen. Denk aan felle goudkleurige accenten op een relatief onopvallende ondergrond. Het combineren van tegenpolen is ook terug te zien op andere gebieden. Zoals zacht tegenover ruw, mannelijk versus vrouwelijk, mat tegenover glanzend en vierkant tegenover rond. Concrete voorbeelden zijn een rechthoekig bed op een rond vloerkleed, een muur met felle kleurige accenten, een stoel met fluweelachtige bekleding naast industriële tafels. In het meubilair wordt deze trend ook doorgezet, zoals bij ruw eikenhouten tafels met een metalen onderstel.

3. Natuur als reactie op technologie

In de afgelopen 15 jaar is ons leven door technologie enorm snel veranderd. Door alle prikkels die we de hele dag krijgen, hebben we behoefte aan rust. Dat doen we door thuis te kiezen voor natuurlijke materialen. Poedertinten en aardse kleuren zijn sterk in opkomst. Maar ook natuurlijke en ‘echte’ materialen, zoals jute, vilt, wol , bamboe, rotan, hennep en riet zijn erg populair. Ook de levende natuur wordt naar binnen gehaald. Grote planten en complete groene plantenwanden zorgen voor een natuurlijke uitstraling.

4. Authentieke materialen

De invloed van social media is onmiskenbaar terug te vinden in het interieur. Als reactie op het creëren van een perfect beeld in onze online wereld zoeken we in het echte leven naar puurheid. Interieurs krijgen een ongerepte uitstraling door gebruik te maken van natuursteen, marmer en onbewerkt hout. Structuren die in de natuur voorkomen worden in huis gehaald zoals honingraten, wafelstructuren, gelaagdheid en geperforeerde materialen. Het mag vooral niet te mooi glad worden afgewerkt. Deze rauwe materialen worden vaak gecombineerd met natuurlijke kleuren.

5. Haal buiten naar binnen

Als één woord de woontrends in 2019 domineert is dat wel ‘natuur’. Modieuze termen als tint op tint, into the jungle, terug naar vroeger, spiced honey, natuurlijk en puur, opposites attract en zijn in zekere zin allemaal uitingen van het belang dat wij tegenwoordig hechten aan de natuur. Ruw eikenhouten tafels zijn in dergelijke interieurs ware pronkstukken. Vooral de pure boomstamtafels hebben een prachtige stoere uitstraling. Deze robuuste tafels kun je op maat laten maken voor jouw interieur.

6. Uitbundige wandbekleding

Een likje verf op de muur? Dat kennen we inmiddels wel. Anno 2019 zijn de mogelijkheden eindeloos met allerlei soorten wandbekleding in de meest in het oog springende prints. Opvallende kleuren, grafische patronen, fotorealistische prints; niets is te gek. Durf jij een statement te maken?

7. Ronde vormen

Rond is het nieuwe vierkant. Nou ja, we willen je nu niet meteen aanmoedigen een ronde TV te kopen, maar het is een feit dat steeds meer vierkante of rechthoekige objecten vervangen worden door ronde of ovale varianten. Denk aan ronde eettafels, vloerkleden, fauteuils met ronde leuningen, wasbakken, ligbaden en spiegels. Organische vormen geven je interieur een zachtere uitstraling dan harde hoekige meubels en accessoires. Begin eens met het vervangen van één object; je zal het verschil direct ervaren.

8. Persoonlijk

Natuurlijk, je interieur moet passen bij wie je bent als persoon. Maar hoe weet je nou wat bij jouw persoon past? Onze tip is om te beginnen met inspiratie opdoen, bijvoorbeeld via Pinterest. Welke interieurs spreken je aan en waarom? Probeer de overeenkomsten te ontdekken in de verschillende stijlen die je aanspreken en neem dat als uitgangspunt voor jouw persoonlijke stijl. Bedenk vervolgens met welke ‘twist’ je jouw interieur helemaal eigen kunt maken. Gebruik kleur, contrast, dessins en persoonlijke items.

9. Multifunctioneel

Ofwel modulair. Meubels die je op verschillende manieren kan gebruiken en voor diverse activiteiten kunt inzetten. We gaan steeds praktischer denken over de inrichting van ons huis, omdat het steeds vaker een woon/werk plek is. Doordat je een modulair interieur op ieder gewenst moment kunt aanpassen, wordt er een hele duurzame inrichting gecreëerd.

10. Klein maar fijn

Het multifunctionele denken wordt tot het uiterste gedreven door een nieuwe trend; tiny houses. Een tiny house is een volwaardige woning van maximaal 50 m2 vloeroppervlak. Bewoners van tiny houses streven vaak naar een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. En ook dat past helemaal in de woontrends voor 2019.